Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dimarts, 16 de febrer del 2010

Absolució perquè el trasllat es va fer tan aviat com hi va haver ambulància !



La responsabilitat del professional sanitari és de medis i no de resultats.

Amb aquesta premissa, la Sala Civil del Tribunal Suprem ha absolt un hospital de Barcelona i la seva companyia d'ambulàncies de responsabilitat en la mort d'un pacient.

.
"L'escassetat de recursos posats en evidència no permeten posar a càrrec dels demandats el dany sofert", indica el Tribunal Suprem
.
Segons el que consta en la sentència, el mort va acudir a un hospital de la província de Barcelona després de sofrir una caiguda.
.
En les exploracions mèdiques es reconeix un traumatisme casual, sense lesions òssies traumàtiques.
.
El pacient tenia antecedents d'hipertensió arterial, dos episodis d'isquèmia cerebral transitòria, entre altres malalties, i estava en tractament farmacològic.
.
El centre provincial va determinar el seu trasllat a un hospital per al que va sol·licitar una ambulància medicada. Els sanitaris van trucar al servei d'Emergències Mèdiques (SEM) on els van comunicar que, en aquell moment, no disposaven de cap equip d'aquestes característiques.
.
Llavors, van reclamar l'ambulància al propi hospital de Barcelona, on els van comunicar que comptaran amb aquesta mobilitat en unes hores.
.
En l'espera, el pacient va ser ingressat en boxes perquè es va marejar quan li van practicar un electroencefalograma.
.
En el trasllat, l'ambulància va passar per un centre sanitari intermedi per practicar-li un TAC, ja que en l'hospital de Barcelona aquest aparell estava espatllat.
.
En la prova mèdica es va reconèixer que el pacient havia sofert un extens hematoma subdural agut de l'hemisferi dret. Llavors, se li va practicar una craneotomía, sense aconseguir la recuperació del malalt, que va morir als pocs dies.
.
La sentència avala l'actuació sanitària, doncs en el centre de procedència del pacient es desconeixia la necessitat d'una intervenció urgent i es va actuar conforme al que se sabia en aquell moment. Així, "no va ser un trasllat urgent, sinó medicalizado, en el qual el criteri preponderant no és la rapidesa sinó la seguretat del trasllat," assenyala el Suprem.
.
I afegeix: "estem davant dels riscs que comporta un sistema que no ha permès fer efectiva una atenció sanitària en el temps exigit a causa de les limitacions o a l'escassetat de recursos posat en evidència [...], però aquestes manques no permeten posar a càrrec dels demandats el dany sofert".
.

Altres conceptes a tenir clar:
.

De vegades, la rapidesa no és la prioritat

L'Audiència Provincial d'Almeria va absoldre a una clínica de responsabilitat en la mort d'un pacient que va ingressar amb un infart de miocardi. Els familiars van demandar pel retard en el trasllat. Sobre aquest últim aspecte l'audiència va considerar que el pacient necessita un temps per estabilitzar-se abans de poder ser desplaçat, així que el retard no va generar pèrdua d'oportunitat al pacient.
.
.