Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dimarts, 6 de juliol del 2010

Regressió espontània d'una hèrnia lumbar




La malaltia discal intervertebral (MDI) és un dels trastorns musculoesquelètics més comuns, que indueix tant una elevada proporció de discapacitat laboral com un gran cost sanitari.

Dins de la MDI es podria considerar dues modalitats, la malaltia discal d'origen degeneratiu (MDD) i la d'origen traumàtic o hèrnies discales traumàtiques (HDT).

Respecte a les HDT no s'ha pogut determinar, a dia d'avui, quins pacients són susceptibles de millorar espontàniament i quins ho faran si se sotmeten a tractament quirúrgic.

Alguns estudis han determinat, que fins i tot el 85% dels pacients amb una hèrnia discal lumbar aguda i fins i tot el 90% amb una hèrnia discal cervical aguda, milloraran en el termini mig de 6 setmanes.


Idees Claus

- Estudi observacional, prospectiu de pacients diagnosticats clínicament i radiològicament de HDT, que no tenien els criteris d'una cirurgia urgent (síndrome de la cua de cavall, dèficit motor progressiu/greu, o dolor incoercible .

- Un grup de pacients van evolucionar de forma progressiva a la remissió espontània de la clínica que va motivar la seva assistència mèdica.

- El millor tractament és el que descansa en la decisió emanada d'una adequada relació mèdic-pacient. És important l´equilibri entre el tractament conservador tant sí com no, que superaria el temps estimat a partir del qual el resultat quirúrgic no resultaria satisfactori i el quirúrgic d'entrada, llevat de situacions de necessitat obligada com l'existència d'una síndrome de la cua de cavall, un dèficit motor greu o un dolor intratable.

- És una realitat que un gran nombre de persones amb anomalies discales intervertebrals, incloses les protrusions i les extrusions, es mantenen lliures de símptomes.
.
- Entre un 20 i un 30% de la població sense simptomatologia per compromís radicular, presenta una malaltia del disc intervertebral quan es realitza una RM o un escáner.
.
- Existeixen pacients amb una clínica compatible amb un compromís radicular sense que existeixi una correlació radiològica.

- Malgrat l'alta sensibilitat de la ressonància magnètica (RM) per diagnosticar la malaltia discal, la seva especificitat no ho és tant ja que amb freqüència revela troballes anòmals en absència de signes i símptomes clínics.

- Recentment s'han dut a terme dos estudis que han analitzat les alteracions discales RM en població lliure de símptomes. Stadnik et al. van concloure que de forma habitual es troben esquinços anulars i protrusions discales focals en persones asintomàtiques.
- Weishaupt va determinar que resulta molt poc freqüent que les persones menors de 50 anys presentin en les imatges de RM extrusions o segrests discales, compressions de les arrels nervioses, anomalies dels platets vertebrals o osteoartritis de les carillas articulars.

- Des que Key descrigués el 1945 la regressió espontània d'una hèrnia de disc lumbar, és un fet documentat que els símptomes derivats d'una HD poden arribar a desaparèixer sense tractament quirúrgic.
- És més, encara que la regressió espontània completa de les hèrnies discales tractades conservadorament no sigui obligatoria, desprès d'un període variable de temps, que oscil·laria de mesos a anys, la porció herniada del disc intervertebral tendeix a disminuir de tamany.
- En el medi laboral predominen les hèrnies discals de causa traumàtica, per ruptura tant de l'anell fibrós com del lligament longitudinal posterior.
.
- En ser la regressió discal una possibilitat evolutiva més, s'ha d'informar el pacient de la mateixa, descartant, abans que res, aquelles situacions clíniques que orientin cap a una urgència quirúrgica, com l'existència d'una síndrome de la cua de cavall, un dèficit motor greu o un dolor intratable.
.
- Es podria inferir que quan un pacient diagnosticat d'hèrnia discal experimenti una millora clínica de forma espontània, s'estarien posant en marxa mecanismes de regressió discal.
.
- Són precisos estudis clínics mes extensos sobre regressió discal en pacients amb hèrnies de disc d'origen laboral o no laboral.

Document
.
.
.