Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

divendres, 30 de setembre del 2011

Resultats de l´estudi ISTAPS


Es publiquen els resultats del seguiment a 2 anys de l'estudi ISTAPS



Aquest estudi és un dels treballs més importants sobre tabac a l'Atenció Primària mai publicats, tant pel número de fumadors, com de professionals sanitaris participants







Té un abast de tot l'estat espanyol, però hi ha una part important de professionals implicats que són de Costa de Ponent. Ha estat publicat a la revista Addiction que és la que té un impacte més gran entre les revistes que tracten el tema de l'abús de substàncies des d'una perspectiva social.

Van participar un total de 2827 fumadors entre 15 i 85 anys d'edat de tot l'estat espanyol, que anaven a les consultes d'atenció primària per qualsevol motiu. 

Es tracta d'un assaig clínic aleatoritzat per cluster. La unitat d'aleatorització era l'UBA, conformada per un metge i una infermera que atenien al mateix grup de pacients. En total van ser 176 repartides en 82 centres de salut. El grup intervenció rebia l'aplicació de la Guia de Tabac de l'ICS que es basa en els estadis del canvi de Di Clemente i Prochaska, i el grup control el tractament habitual.

La variable de resultat principal era l'abstinència continua durant 1 any, als 2 anys de seguiment. L'índex d'abstinència contínua d'un any al dos anys de seguiment va ser un 8.1% al grup d'intervenció i un 5.8% al grup de control (P = 0.014). La probabilitat de deixar de fumar en el grup d'intervenció respecte al grup control va ser d'1,50 (IC= 1.05-2.14). És a dir, el fet de formar part del grup d’intervenció i, per tant, rebre l'aplicació de la guia va representar un augment del 50% de les probabilitats de deixar de fumar.

Cal destacar que només el 23 % dels fumadors es trobaven a l'inici de l'estudi en estadis de preparació o acció, que són els que estan disposats a fer un intent en el proper mes (preparació) o ja ho han fet recentment (acció).





 


Recull d´articles sobre el tabaquisme






També et pot interessar: