Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dimarts, 11 d’octubre del 2011

Aspectes diagnòstics i terapèutics de les úlceres de les cames


Actualització del tractament de les ferides.





.
..
.

.
.
Idees Clau
.
1.- El tractament de les úlceres, incloent la seva forma més freqüent, les úlceres en les cames, és un motiu de consulta freqüent pel dermatólogo.
.
2.- En els últims anys s´han produït importants avanços en el camp del tractament de les úlceres, com el concepte de l'úlcera crònica com un procés inflamatori amb implicació de citoquines proinflamatories i dèficits de factors de creixement, o la teoria de la cura humida que ha originat l'aparició de gran varietat d'apòsits.
.
3.- El diagnòstic diferencial de les úlceres en les cames és molt ampli.  Independentment de la qualitat de la cura que fem, el tractament de la causa és fonamental per a la curació d'una úlcera, diagnosticar aquesta correctament és imprescindible.
.
4.- En la pràctica diària, quan un pacient acudeix amb una úlcera en una cama al seu metge de família, el més freqüent és que es derivi al pacient a infermeria sense una mínima avaluació.
.
5.- La majoria de les úlceres de les cames són d'origen vascular, amb un 85% dels casos, incloent les venoses (60%), arterials o combinacions d'ambdues.
.
6.- El 5% són d'origen neuropàtic (fonamentalment en pacients amb diabetis), amb el que ens queden un 10% de casos la causa dels quals és fonamentalment dermatològica, incloent vasculitis, infeccions, tumor, pioderma gangrenos, necrobiosis lipoídica, etc.
.
7.- El dilema més freqüent en la pràctica diària és distingir entre una úlcera en la cama d'origen venos o arterial.

8.- Gairebé el 100% de les úlceres estan contaminades per bacteris, que no es repliquen i la presència dels quals no altera la cicatrització i realitzar cultius rutinaris no té sentit.
.
.9.- Hem de sospitar que una úlcera té una dolenta evolució en les següents circumstàncies:
El teixit de granulació es torna friable, grisenc o absent, l'úlcera augmenta el grau d'exsudació sense edema periferic, l'olor de l'exsudat és molt dolent, el dolor augmenta enfront d'altres cures, o simplement quan l'úlcera no millora malgrat un tractament correcte.
.
.10.- Com ocorre amb els antisèptics clàssics, la major part dels experts desaconsella l'ús d'antibiòtics tòpics.
..
11.- A l'espera del desenvolupament d'inhibidors del quorum sensing, s'ha demostrat que el desbridament, el cadexómer iodat, la lactoferrina en gel, els apòsits amb plata, la teràpia de pressió negativa i fins i tot la mel tenen activitat contra els biofilms.


També et pot interessar: