Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dijous, 12 de gener del 2012

Tractament del dolor en pacients amb demència





L'agitació i l'agressió són símptomes habituals en els pacients amb demència internats en llars d'ancians i podrien ser la manifestació de condicions doloroses que afecten a individus amb deterioració del llenguatge i del pensament abstracte.




Idea Clau

El tractament amb analgésics va millorar significativament l'agitació, els símptomes neuropsiquiátrics i el dolor. Això demostra la importància de l'avaluació i el maneig eficaç d'aquest últim en la prevenció de l'agressió i l'agitació en individus amb demència, així com el valor potencial del tractament eficaç de la demència com una clau en la reducció de l'ús d'antipsicótics i altres fàrmacs psicotrópics en aquesta població.




Comentaris:

Els antipsicótics es consideren fàrmacs de primera línia per al tractament de l'agitació i l'agressió en els pacients amb diagnòstic de demència, però tenen efectes col·laterals indesitjables com l'accident cerebrovascular (ACV). Això destaca la importància de trobar una manera segura i eficaç de disminuir aquests símptomes, com el tractament adequat del dolor no diagnosticat en aquesta població.

En aquest estudi doble cec, aleatori i multicéntric es va avaluar si l'ús sistemàtic d'analgésics redueix l'agitació en els adults majors amb demència moderada a greu.

Es van incloure 352 pacients majors de 65 anys residents de llars d'ancians durant 8 setmanes, entre octubre de l'any 2009 i juny del 2010, i es va realitzar el seguiment durant 4 setmanes després de finalitzat el tractament. Els paràmetres avaluats van ser: agitació (Cohen Mansfield Agitation Inventory), agressió (Neuropsychiatric Inventory-Nursing Home version), dolor (mobilisation-observation-behaviour-intensity-dementia, cognició (Mini Mental Test), activitats de la vida diària i estat de valoració funcional.

Els que van rebre tractament per al dolor es van assignar a 4 grups segons els fàrmacs utilitzats:
1) paracetamol (63%), 2) morfina oral (2%), 3) buprenorfina en pegats transdèrmics (18%) i 4) pregabalina oral (7%). Els pacients que van rebre el tractament usual van ser el grup control. Entre els fàrmacs associats que van rebre els participants cap esmentar l'ús de medicaments per a la demència, psicotrópics, AAS i, fàrmacs antiinflamatoris com ibuprofe, que estaven permesos si els participants els havien rebut de manera contínua les 4 setmanes prèvies a la inclusió en l'estudi. Els psicotrópics es van mantenir en les mateixes dosis durant el període avaluat.

Més de la meitat de la població estudiada presentaven dolor basal clínicament rellevant.

Es va observar que la mitjana de reducció de l'agitació va ser del 17% en el grup tractat i que aquest va tindre un augment en la puntuació del dolor una vegada finalitzat el tractament. També van mostrar una millora significativa en l'agressió i el dolor. No es van observar diferències entre ambdós grups en la cognició i les activitats de la vida diària.


Font: Efficacy of treating pain to reduce behavioural disturbances in residents of nursing homes with dementia: cluster randomized trial


Husebo B., Ballard C., Sandvik R. y cols.

BMJ.2011; 343: d4065






També et pot interessar: