Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dimarts, 13 de març del 2012

Guia de pràctica clínica del melanoma cutani


La Consejería de Sanidad de la Región de Murcia, ha presentat una nova guia pràctica clínica del melanoma cutani, elaborat per experts en el seu tractament i diagnòstic.


El melanoma cutani, sense ser el més freqüent dels tumors de la pell, és el que porta a la mort a gairebé dues terceres parts dels pacients amb càncer cutani i posa de manifest la seva gran agressivitat potencial.

La seva mortalitat per melanoma està estabilitzada o creix a un ritme inferior pel seu millor diagnòstic en fases inicials, i on pot ser guarit mitjançant la cirurgia dermatológica. La malaltia avançada, per contra, contínua plantejant grans reptes que han de ser abordats amb el màxim rigor.

Aquest document clar, concís i actualitzat, és d'extraordinària utilitat per tots els que s'ocupen dels pacients amb melanoma en algun moment de l'evolució de la malaltia, incloent al metge d'atenció primària, que és qui reconeix el tumor en primera instància i ho remet al dermatòleg per al seu diagnòstic definitiu i tractament.

L'Agència Internacional d'Investigació sobre el Càncer (IARC) ha estimat que en 2008 es van diagnosticar al món 199.627 nous casos de melanoma cutani, dels quals 3.602 van ocórrer a Espanya, representant una taxa anual ajustada per edat de 2,8 i 5,2 per cent mil habitants, respectivament.

Globalment, el melanoma cutani no és un tumor molt freqüent, representa l'1,6% del total dels càncers que es diagnostiquen al món, amb diferències molt notables entre països d'alta i baixa renda. El 80% de casos ocorren a Amèrica del Nord, Austràlia, Nova Zelanda i Europa, sent en alguns països com Austràlia i Nova Zelanda el segon càncer amb major incidència. A Espanya, solament en les dones apareix entre els deu càncers més freqüents.

A Europa la incidència sol ser més alta en les dones enfront d'Estats Units i Austràlia que els homes presenten majors taxes d'incidència. A Espanya, també és més freqüent en les dones, 5,6 enfront de 4,8 per
cent mil en homes. Un recent estudi realitzat a Catalunya mostra que aquest càncer és el que ha experimentat el major increment en els últims vint anys, particularment en les dones.

El melanoma és un dels tumors malignes amb una major supervivència. Segons l'estudi EUROCARE-4, que ha analitzat les dades de 83 registres de càncer de població de 22 països europeus, la supervivència relativa dels pacients amb melanoma maligne als cinc anys del diagnòstic és del 81,6%, amb poca variabilitat entre països.








Informació d´utilitat per a professionals


1.- Biblioteca Lluís Millet, apartat Dermatologia
2.- Dermatoweb : atles de consulta
3.- Què és el Melanoma? El que convé saber.

   
Informació per a pacients

A l´estiu: Quina protecció és la millor?







També et pot interessar: