Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

divendres, 22 de febrer del 2013

Esborrany de RD que reforma la gestió i control de les IT


L'esborrany de RD introdueix canvis en la gestió i el control dels processos d'Incapacitat Temporal (IT). 













Idees Clau

 
1.- Es considera que la racionalització i temporalització dels comunicats de confirmació, és un fet molt positiu, però que cal valorar la lletra petita, doncs es refereix a uns llistats de diagnòstics.


2.- Es proposa eliminar els comunicats de confirmació, per uns informes periòdics justificatius del procés. ( en alguns casos mensuals).
 
 3.- Es parla de qüestions de relació entre Mútues d'Accident de Treball i Atenció primària en tema de propostes d'alta, que estan sent molt criticades.
 

4.- Es considera un pas adavant cap la unió de l'acte clínic amb la gestió administrativa i l'estandardització de la durada dels processos en funció de la patologia i l'ocupació laboral del pacient.

5.- Es considera necessaria la millora d'alguns aspectes com l'establiment del metge que reconeix al malalt com a responsable de la baixa; la simplificació d'informes, o la reducció del grup de processos.

6.- La nova norma, que estan elaborant conjuntament el Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social i el de Sanitat, preveu estandarditzar els temps mitjà en els quals es guareix cada malaltia per així poder allargar el temps entre visites al metge fins a un màxim de 35 dies. El text de l'esborrany, datat el 21 de gener i que ara estan analitzant les Comunitats Autònomes i les societats científiques, crea quatre categories de baixes en funció de la durada del procés: menys de cinc dies naturals, entre cinc i 30 dies, entre 31 i 60 dies i 61 dies o més.

7.- El primer grup correspondria, per exemple, a una grip. Si el metge creu que el treballador no estarà malalt més de cinc dies, emetrà un part de baixa i alhora el d'alta. En el cas de les patologies de recuperació més lenta, les que necessiten un mínim de dos mesos, l'esborrany de decret preveu una revisió mèdica abans de 14 dies des de la baixa, amb la seva corresponent part de confirmació. A partir de llavors, el treballador podrà estar fins a 35 dies sense passar per la consulta per complir amb aquest tràmit administratiu.


 
Experiència Pilot

 

Comunitats com Andalusia i Navarra han engegat en els últims anys projectes pilot per gestionar de manera diferent a l'actual l´incapacitat temporal per malaltia. Segons les seves dades, han aconseguit reduir les visites al metge i el cost i la durada de les baixes. A Navarra, per exemple, ja són 25 els centres que treballen amb el nou model que gestiona les baixes i les altes amb criteris clínics i no administratius, prescindeixen del part setmanal de confirmació i únicament fan els controls sanitaris necessaris.

La crisi ha disminuït en general el nombre de baixes, la seva durada mitjana i el nombre de jornades perdudes.  La durada mitjana de les baixes és 1,1 dies menor a les zones amb aquest nou sistema. Es nota especialment en els processos de durada molt curta, curta o mitjana. Fa uns mesos, el Departament de Salut Navarrès va fer públiques dades segons els quals les baixes per grip duraven 4,1 dies en zones amb el nou sistema i 5,1 en zones amb el tradicional; en cas d'esquinços de turmell, eren 10 dies amb el nou i 16,6 dies amb l'antic. 
 
Navarra emet el part de baixa i d'alta en una mateixa consulta per a incapacitats inferiors a 10 dies.