Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dilluns, 25 d’agost del 2014

Procediment d´actuació davant casos sospitosos de febre hemorràgica pel virus d´ebola (FHVE)



Data actualització: 22.08.2014

L'Ebola és un virus del gènere Ebolavirus membre de la família Filoviridae (filovirus). El gènere Ebolavirus es compon de cinc espècies diferents identificades en brots en primats humans i no humans: Bundibugyo (BDBV), Zaire (EBOV), Sudan (SUDV), Reston (RESTV) i Tai Forest (TAFV).

La Febre Hemorràgica per Virus Ebola (FHVE) és una malaltia hemorràgica febril que comença de forma brusca amb febre, dolor muscular, debilitat, maldecap i odinofàgia. Posteriorment es presenten vòmits, diarrea, fallada renal i hepàtic, exantema maculo papular al 4t o 5è dia i símptomes hemorràgics que poden ser en forma d'hemorràgies massives internes i externes. En la fase final, a partir de la segona setmana d'evolució, els pacients poden evolucionar cap a la curació o desenvolupar una fallida multi orgànica que produeix la mort.

El període d'incubació són de 2 a 21 dies i la taxa de letalitat és del 50-90%. No existeix cap mesura profilàctica (vacuna) o terapèutica disponible.

La transmissió pot produir-se a través del contacte directe amb sang, secrecions, teixits, òrgans o altres fluids corporals de persones vives o mortes infectades. La transmissió per contacte sexual pot donar-se fins a 7 setmanes després de la recuperació clínica, com ha estat documentat amb el filovirus Marburg i se suposa per al virus Ebola. A més, la transmissió als humans també pot produir-se pel contacte amb animals vius o morts infectats (mones, ximpanzés, antílops i ratpenats). La transmissió de persona a persona es considera el principal mode de transmissió sent el risc major en la fase final de la malaltia.

El 22.03.2014 el Ministeri de Sanitat de Guinea Conakry va notificar a la Organització Mundial de la Salut (OMS) un brot de febre hemorràgica pel virus d’Ebola (FHVE). Fins el 18 d’agost de 2014, el recompte global de casos des del inici d’aquest brot als 4 països afectats (Guinea Conakry, Libèria, Sierra Leone i Nigèria) és de 2.473 casos amb 1.350 defuncions.

La informació actualitzada setmanalment per la Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública (SGVRESP) de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) està disponible a: Agència de Salut Pública de Catalunya

També es pot trobar informació epidemiològica actualitzada a les pàgines webs: Organització Mundial de la Salut i del Ministerio de Sanidad Servicios Sociales e Igualdad. Centre de Coordinació d’Alertes o Emergències Sanitaries.

L’OMS no recomana cap restricció de viatge ni de comerç amb Guinea Conakry, Libèria, Nigèria o Sierra Leone. No obstant, el Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació d’Espanya desaconsella viatjar a aquests països i recomana als espanyols que es trobin en aquests països que evitin desplaçaments a zones especialment afectades.

Els dies 6 i 7 d’agost van tenir lloc les reunions del Comitè d’Emergència convocat per la Directora General de l’OMS, sota el Reglament Sanitari Internacional. La Directora General de l’OMS va declarar que el brot d’Ebola a l’Àfrica Occidental constituïa una Emergència de Salut Pública d’Importància Internacional, després de les recomanacions emeses pel Comitè. Aquest Comitè considera que la situació del brot a l’Àfrica Occidental constitueix un “esdeveniment extraordinari” perquè hi ha un risc de propagació a altres països donada la virulència del virus, el patró de transmissió i la fragilitat del sistema sanitari als països afectats, per tant, en aquests moments és essencial una resposta internacional coordinada per controlar el brot i aturar la disseminació internacional de l’Ebola.

Existeixen diverses situacions en les quals hi ha la possibilitat que un cas de FHVE arribi a Espanya. A partir de turistes o viatgers que visitin a amics o familiars als països afectats (hi ha vols directes des de Guinea Conakry a París i Brussel·les, i també hi ha una companyia aèria marroquina que té vols des de Guinea Conakry amb destinació Barcelona i Madrid i parada intermèdia al Marroc); a partir de treballadors sanitaris i voluntaris que s'encarreguen d'atendre a pacients amb FHVE i que tornin Espanya durant el període d'incubació en un vol comercial; a partir d'un pacient que iniciï símptomes durant un vol comercial o els seus contactes estrets durant el vol. Es podria donar també la situació d'una persona amb malaltia per virus d’Ebola que arribi al nostre país en un trasllat medicalitzat per rebre atenció mèdica.






            


INFORMACIÓ ANNEXA




Servei d’Urgències de Vigilància Epidemiològica de Catalunya


El Servei d’Urgències de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (SUVEC) es va posar en funcionament l’any 2001 per donar resposta a les notificacions de malalties de declaració urgent i de brots epidèmics de qualsevol etiologia realitzades pels metges de la xarxa assistencial de Catalunya durant les tardes, les nits, els caps de setmana i festius de tots els dies de l’any.

El SUVEC té com a objectiu detectar precoçment i donar resposta de forma immediata i oportuna a les malalties de declaració urgent, els brots epidèmics de qualsevol etiologia i altres alertes epidemiològiques que es produeixin a Catalunya fora de l’horari laboral  així com les que es produeixin en altres comunitats de l’Estat espanyol i a Europa quan afecten el territori de Catalunya, per adoptar al més ràpidament possible mesures de control adequades per protegir la salut dels ciutadans i evitar que les alertes sobre problemes de salut esdevinguin problemes d’alarma social.

Qualsevol professional sanitari que hagi de notificar una malaltia de declaració urgent o un brot de qualsevol etiologia durant les tardes, nits, caps de setmana o festius ha de contactar amb aquest Servei trucant al 627480828.

Horari del SUVEC
De dilluns a divendres, de 15.00 a 8.00 hores.
Dissabtes, diumenges i festius,  les 24 hores del dia.

Unitats de vigilància epidemiològica al territori
Horari dels dies laborables: de 8.00 a 15 hores
Lleida (tel. 973701600)
Camp de Tarragona (tel. 977249613)
Terres de l’Ebre (tel. 977448170)
Girona (tel. 872975666)
Catalunya Central (tel. 938753381)
Barcelonès Nord i Maresme (tel. 935513772)
Barcelona – Zona Sud (tel. 932607907)
Vallès Occidental i Vallès Oriental (tel. 935618096)
Servei d’Epidemiologia de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (tel. 93238454)




ACTUALITZACIO DE LA INFORMACIO


Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad