Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dijous, 18 de desembre del 2014

Un programa pioner redueix fins a un 40% els dies de baixa laboral per malaltia reumàtica


Alt
  • 1 de cada 4 persones adultes a Espanya pateix alguna malaltia reumàtica.
  • L'Hospital Universitari de Bellvitge ha estat un dels primers centres a implantar el Programa d'intervenció precoç en incapacitat temporal per malalties musculoesquelètiques emmarcat en el projecte europeu "Fit for Work".
  • El programa consisteix en un circuit preferent que permet diagnosticar en un màxim de cinc dies la malaltia reumàtica que provoca la incapacitat.
  • L'atenció precoç i eficaç requereix una òptima relació entre l'atenció primària i el reumatòleg per aconseguir que el pacient es reincorpori a l'activitat habitual com més aviat millor.
Un programa pioner permet l'abordatge del pacient amb trastorns musculoesquelètics per part del reumatòleg des de la primera setmana en què el metge d'atenció primària tramita la baixa laboral. El pla pilot estableix un circuit específic i especialitzat en patologies musculoesquelètiques no traumàtiques que permet obtenir un diagnòstic precís en menys de cinc dies. Aquest tipus d'actuació preferent es preveu que redueixi fins a un40% els dies de baixa laboral i aconsegueixi així la millora dels símptomes del pacient en un termini més curt.

"A través d'aquest programa, visitem en menys de cinc dies i realitzem totes les proves necessàries per tal de tenir un diagnòstic precoç i començar amb el tractament al més aviat possible. Així, aconseguim que el pacient donat de baixa a causa d'una malaltia reumàtica es recuperi de la manera més ràpida i pugui tornar a la seva activitat laboral habitual en un termini de temps més curt", explica el Dr. Joan Miquel Nolla, cap del Servei de Reumatologia de l'Hospital Universitari de Bellvitge, un dels primers hospitals en incorporar el programa fa un any i mig i que ja registra 197 primeres visites i 316 visites successives.

Des del març de 2013 a l'octubre de 2014, l'Hospital Universitari de Bellvitge ha tractat pacients derivats de 4 centres d'atenció primària del SAP Delta Llobregat. En aquest sentit, una estreta relació entre el metge d'atenció primària i l'especialista en reumatologia és essencial per identificar la malaltia amb rapidesa i tractar-la amb eficàcia. "Moltes d'aquestes persones s'enfronten a llargues convalescències que els afecten en l'àmbit físic i també psicològic. Si actuem d'una manera ràpida no només disminuïm els dies de baixa laboral i els costos associats, sinó, el que és més important, augmentem el grau de satisfacció dels pacients", indica la Dra. Maria Aparicio, responsable del programa a l'Hospital Universitari de Bellvitge. "Aquest programa pilot és totalment voluntari, una opció més que el metge de família pot oferir al pacient un cop aquest és donat de baixa laboral", afegeix.

El Programa d'intervenció precoç en incapacitat temporal per malalties musculoesquelètiques s'emmarca en l'estratègia Salut i Treball, una iniciativa promoguda per la companyia biofarmacèutica AbbVIe per aprofundir en el coneixement de les malalties musculoesquelètiques i el seu impacte sociocultural. La iniciativa, a més, forma part d'un projecte europeu anomenat "Fit for Work", que té com a objectiu ajudar els treballadors afectats per aquestes malalties perquè puguin desenvolupar la feina amb normalitat i millorar la seva qualitat de vida.

Les malalties reumàtiques afecten una de cada quatre persones adultes a Espanya, és a dir, al voltant d'11 milions de persones, segons dades de la Societat Espanyola de Reumatologia (SER). Amb més de 200 tipus de patologies, les malalties musculoesquelètiques es caracteritzen per una tendència a la cronicitat i l'alt risc de produir discapacitat. Les patologies que més incapacitat produeixen són l'artritis reumatoide i l'espondilitis anquilosant.