Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dijous, 10 de març del 2016

El Departament de Salut confirma un nou cas de Zika a Catalunya

 

 

L'afectada és una dona no embarassada que s'hauria infectat durant un viatge a un país on la transmissió del virus és activ.

 

La xifra de casos a Catalunya s'eleva a 21, entre els quals dues gestants.

 

El departament de Salut ha informat d'un nou cas de Zika detectat a Catalunya. Es tracta d'una dona que s'hauria infectat per una picada de mosquit després d'haver estat a l'Amèrica del Sud o Central, les zones on el virus està mes estès.

Així ho ha confirmat aquest dilluns el secretari de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPC), Joan Guix, durant una roda de premsa per presentar una guia per a menjadors escolars i famílies. Guix ha precisat que la pacient no està embarassada.

Amb aquest últim, s'eleven a 21 els casos notificats en territori català, un més que la setmana passada, tots ells importats. Els afectats són 10 homes i 11 dones, dues de les quals en estat de gestació.

El secretari de Salut Pública ha apuntat en roda de premsa que l'evolució dels afectats és “totalment benigna” i la situació respecte del Zika “continua en plena normalitat”. Cap dels casos ha requerit hospitalització i les dues dones embarassades segueixen el protocol de vigilància aprovat per la Generalitat.

S'eleven a 38 els casos de Zika a tot l'Estat
En paral·lel, el ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat ha elevat a 38 la xifra de casos diagnosticats al conjunt l'Estat. Entre aquests hi ha dues dones embarassades a Madrid i una a Galícia, a més de les dues gestants catalanes.

El departament detalla que tots els casos confirmats pel Centre Nacional de Microbiologia de l'Institut Carlos III afecten persones que han viatjat a països on la transmissió del virus és activa.

El virus Zika (ZKV) provoca un quadre lleu amb febre moderada, exantema que s'estén des de la cara a la resta del cos, artritis o artràlgia passatgera (principalment articulacions petites de mans i peus), conjuntivitis i símptomes inespecífics com ara miàlgia, cansament i mal de cap.
La malaltia es transmet principalment per la picada de mosquits del gènere Aedes, com l'Aedes albopictus o mosquit tigre.

Els casos solen resoldre's sense complicacions greus, les infeccions asimptomàtiques són freqüents i s'estima que només 1 de cada 4 infectats desenvolupa un quadre clínic.

Fins el 2007 només s'havien descrit casos esporàdics en alguns països d'Àfrica i Àsia, però en l'última dècada s'ha expandit a nous territoris donant lloc a brots epidèmics en diverses illes del Pacífic.

Durant el 2015 s'ha detectat transmissió autòctona del virus a diversos països de l'Amèrica Llatina que s'associa a un increment en el nombre d'alteracions neurològiques en nounats.

L'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPC) ha informat del risc de contagi de la infecció per virus Zika a persones que viatgin a zones epidèmiques del virus com països del Carib i de Sud-amèrica i Centreamèrica, així com algunes zones de Polinèsia i de l'Àfrica equatorial.

L'ASPC subratlla la necessitat d'informar les dones embarassades que tinguin previst viatjar a zones endèmiques del risc existent i és recomanable que, fins a on sigui possible, posposin el viatge fins al final de l'embaràs. Si han viatjat, han d'esmentar el seu viatge en les revisions prenatals per ser avaluades adequadament.