Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dimecres, 22 d’abril del 2009

La radioteràpia associada a l'hormonoterapia redueix la mortalitat per cáncer de pròstata

Resum i critica de l´article:

A la llum dels resultats obtinguts en un recent estudi, l'hormonoterapia associada a radioteràpia hauria de ser el tractament d'elecció per al càncer de pròstata


L'estudi presenta algunes limitacions:

Primer: els pacients són tractats amb antiandrògens de forma indefinida i els autors qüestionen la seva equivalència a la castració mèdica.

Segon: la dosi de radioteràpia utilitzada en aquest estudi està notablement per sota de les dosis recomanades actualment d'acord amb la majoria de publicacions.

Finalment, el benefici de l'associació d'hormonoterapia i radioteràpia s'ha de valorar davant un augment del risc d'efectes adversos.

Durant dècades l'hormonoterapia exclusiva o la radioteràpia exclusiva han estat tractaments acceptats en el càncer de pròstata localment avançat.

En molts casos s'ha considerat com una malaltia incurable i s'ha indicat el tractament hormonal amb l'objectiu de retardar la progressió de la malaltia.

Diversos estudis publicats en els últims anys han demostrat el benefici de l'associació de radioteràpia i hormonoterapia.

No queda clar si és a causa d'un augment de la radiosensibilidad de les cèl·lules tumorals induït per l'hormonoterapia i/o pel seu efecte sobre la possible malaltia disseminada microscòpica.



Més informació i artícle de referencia:
Widmark A, Klepp O, Solberg A, Damber JE, Angelsen A et al. Endocrine treatment, with or without radiotherapy, in locally advanced prostate cancer (SPCG-7/SFUO-3): an open randomised phase III trial. The Lancet 2009;24;373(9660):301-308.


http://www.msc.es/organizacion/sns/planCalidadSNS/boletinAgencia/suplementoImpacto/13/actualidad3.html