Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dimecres, 18 de novembre del 2009

La FDA recomana que l'administració conjunta de omeprazol i clopidogrel s'ha d'evitar.



La FDA disposa de noves dades que mostren que l'inhibidor de la bomba de protons (IBP) omeprazol redueix l'efecte anti-coagulació de la sang de clopidogrel ( Plavix) gairebé a la meitat quan els 2 medicaments es prenen junts.

Les noves recomanacions, ja comentades a gener del 2009, es basen en els resultats de l'estudi dels fabricants de clopidogrel. Els estudis confirmen que la coadministració de omeprazol amb els resultats de clopidogrel en la disminució dels nivells del metabòlit actiu clopidogrel redueixen l´efecte anticoagulant del clopidogrel.

L´Omeprazol inhibeix els enzims metabolitzats de fàrmacs (CYP2C19), que és responsable de la conversió de clopidogrel en el seu metabòlit actiu. Els nous estudis van comparar la quantitat de metabòlit actiu clopidogrel en la sang i el seu efecte sobre les plaquetes en pacients que van prendre clopidogrel més omeprazol davant dels que van prendre clopidogrel sol.

Una reducció en els nivells de metabòlits actius de prop del 45% es va trobar en aquells que van rebre clopidogrel amb omeprazol en comparació amb els que van prendre clopidogrel sol.

L'efecte de clopidogrel sobre les plaquetes es va reduir fins en un 47% en els pacients que van rebre clopidogrel i omeprazol junts. Aquestes reduccions es van observar si els fàrmacs es van administrar en el mateix temps.

Atès que el nivell de la inhibició dels altres IBP es variable, es desconeix en quina quantitat els altres IBP poden interferir amb clopidogrel. No obstant això, esomeprazol, un IBP que és un component de omeprazol, inhibeix la CYP2C19 i també s'ha d'evitar en combinació amb clopidogrel.

Altres fàrmacs reductors, com la ranitidina, famotidina, nizatidina, o antiàcids, no s'espera que interfereixen amb l'activitat anticoagulant de clopidogrel, ja que no inhibeixen l'activitat de CYP2C19. No obstant això, cimetidina inhibeix l'activitat de CYP2C19 i també s´ha d´evitar.

A més de la cimetidina, altres fàrmacs que són potents inhibidors de l'enzim CYP2C19 s'espera que tingui un efecte similar, i s'ha d'evitar en combinació amb clopidogrel.

Aquests inclouen fluconazol, ketoconazol, voriconazol, Etravirine, felbamato, fluoxetina, fluvoxamina, i ticlopidina.


Fins que hi ha més informació disponible, l'FDA recomana el següent:


La separació de la dosi de clopidogrel i omeprazol en el temps no reduirà la interacció dels medicaments.

• En aquest moment la FDA no té informació suficient sobre les interaccions de medicació entre clopidogrel i els altres IB diferents a omeprazol i esomeprazol per fer recomanacions específiques sobre la seva administració conjunta. Els professionals sanitaris i els pacients han de considerar totes les opcions de tractament acuradament abans de començar la teràpia.

• No hi ha evidència que altres fàrmacs que redueixen l'àcid estomacal, com la majoria dels bloquejadors H2 ranitidina, famotidina, nizatidina, amb excepció de cimetidina, o antiàcids interfereixen amb l´activitat anticoagulant de clopidogrel.


Més informació:

http://www.docguide.com/news/content.nsf/news/852576140048867A8525767100648268



.