Resum del Tractament hipolipemiant actual en pacients amb diabetis mellitus
.
Recomanacions de l'American Diabetes Association
Aquesta és l'última recomanació editada per l'American Diabetes Association i, com totes les que emet, ha tingut una important influència sobre tots els grups que elaboren guies de tractament sobre aquesta malaltia.
.Aquestes recomanacions es van basar en la relació observada entre nivells de colesterol i patologia cardiovascular també en diabètics i en els resultats dels estudis HPS i dos assaigs clínics de prevenció secundària duts a terme amb gemfiborzil.
Malgrat que reconeixen que no existeixen estudis en els quals es comparin els efectes sobre la salut d'establir diferents xifres meta de nivells lipídics, proposen com a xifres objectiu:
1.- Colesterol LDL <100 mg/dl,
2.- Colesterol HDL >40 en barons i >50 en dones mg/dL
3.- Triglicèrids <150 mg/dL.
Tanmateix, recomanen iniciar el tractament farmacològic si el colesterol LDL és >130 mg/dl després d'haver instaurat un tractament no farmacològic (excepte en els casos en els quals hi hagi malaltia cardiovascular, en el cas del qual recomanen iniciar el tractament quan el colesterol LDL sigui >100 mg/dl i fer-ho simultàniament a l'inici del tractament no farmacològic.
Triglicèrids
1.- Recomanen començar el tractament amb mesures no farmacològiques i optimitzant el control glucèmic, especialment amb insulina, i inciar el tractament farmacològic si els nivells són >400 mg/dL.
.2.- Entre els 200 i 400 mg/dl el deixen a criteri del metge.
.3.- En cas de recórrer a un fibrato, recomanen el fenofibrat per sobre del gemfibrozil, especialment si s'ha de donar combinat amb estatines.
Conclusions
1.- Les malalties cardiovasculars són les principals causes de mort dels pacients amb diabetis mellitus tipus 2.
2.- En aquests pacients els nivells de colesterol LDL són similars als de la població general, encara que tenen tendència a tenir nivells de triglicèrids més alts i nivells de HDL més baixos.
.3.- En aquests pacients es manté la relació entre nivells de colesterol LDL i morbimortalidad cardiovascular.
.4.- Els assaigs clínics publicats recolzen l'eficàcia del tractament amb estatines en els diabètics per prevenir aquestes malalties.
5.- Tanmateix, tots ells s'han dut a terme en pacients d'alt risc, amb factors de risc addicionals, per la qual cosa s'hauria de prioritzar el tractament d'aquest subgrup.
6.- No existeixen assaigs en els quals es demostri la superioritat d'una xifra objectiu sobre una altra, però pot ser raonable iniciar el tractament en pacients amb colesterol LDL >130 mg/dl i intentar aconseguir una reducció de 30-40 mg/dl que és la que s'ha observat en els estudis d'intervenció publicats.
.7.- Ara com ara cap assaig no ha demostrat la utilitat del tractament combinat amb altres tractaments.
Font: Atención primaria al día
.
Estudis
The ACCORD Study Group. Effects of Combination Lipid Therapy in Type 2 Diabetes Mellitus. N Engl J Med 2010; 362: 1-1. TC PDF
Colhoun HM, Betteridge DJ, Durrington PN, Hitman GA, Neil HA, Livingstone SJ et al for the CARDS investigators. Primary prevention of cardiovascular disease with atorvastatin in type 2 diabetes in the Collaborative Atorvastatin Diabetes Study (CARDS): multicentre randomised placebo-controlled trial. Lancet 2004; 364: 685-696. R TC (s) PDF (s)
Heart Protection Study Collaborative Group. MRC/BHF Heart Protection Study of cholesterol lowering with simvastatin in 20,536 high-risk individuals:a randomised placebo-controlled trial. Lancet 2002; 360: 7-22. R TC PDF
Sever PS, Poulter NR, Dahl B, Wedel H, Collins R, Beevers Get al. for the ASCOT Investigators. Reduction in Cardiovascular Events With Atorvastatin in 2,532 Patients With Type 2 Diabetes: Anglo-Scandinavian Cardiac Outcomes Trial�Lipid-Lowering Arm (ASCOT-LLA). Diabetes Care 2005; 28: 1151-1157. R TC (s) PDF (s)
American Diabetes Association. Dyslipidemia management in adults with diabetes. Diabetes Care 2004; 27: 68-71. TC PDF
.
.
2 comentaris:
Benvolgut amic, seguesc amb atenció es teu blog i el trob molt interessant. Si be es cert, que en aquest pots no trob es consens al que et refereixes, si no un consens de l´ADA del 2004. Seria un bon document a referenciar. una abraçada
mateu seguí
Hola Mateu,
Et paso la font original i els estudis que són a: http://www.apaldia.com/temasemana/index.php?idtemasemana=9.
I és veritat que tampoc trobo el Consens. Soposo que es tracta d´un resum i/o collita pròpia.
Salutacions
Publica un comentari a l'entrada