Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dijous, 3 de febrer del 2011

Vacunació d'adults sans contra la grip: una pèrdua de temps i recursos

La vacunació per a tothom: NO!

NNT molt alt.


Cada any, quan arriba la tardor, es posa en marxa la campanya de la vacunació de la grip. Es tracta d'una estratègia en la qual s'inverteixen importants esforços i una gens menyspreable quantitat de recursos econòmics.

La utilitat de la vacuna en col·lectius “de risc” (majors de 60 anys, embarassades, pacients amb malalties cròniques que la grip pot agreujar, pacients amb obesitat mòrbida) sembla clara. 

En el cas dels adults sans, en canvi, la utilitat és molt marginal. Aquesta revisió posa de manifest que cal vacunar 33 adults sans per a evitar un sol cas de grip. I això en el millor dels casos: quan la vacuna s'ajusta al virus circulant durant aquella estació, cosa que no és el més freqüent.

Quan, en canvi, la soca de la vacuna no coincideix amb la del virus circulant el nombre de persones a vacunar per a evitar un cas de grip ascendeix a 100. Tenint en compte que el preu per vacuna és d'aproximadament 8 euros, evitar un sol cas de grip costaria 800 euros, només en vacunes.


Informació extreta de:



     Atención primaria basada en la evidencia

Referències
  1. Jefferson T, Di Pietrantonj C, Rivetti A, Bawazeer GA, Al-Ansary LA and Ferroni E. Vaccines for preventing influenza in healthy adults. Cochrane database of systematic reviews (Online). 2010 Jul 7; (7) :CD001269. link