Excel.lent article per tenir clar què fer a l'hora de l'educació sanitària i saber quines intervencions no farmacològiques són efectives en el control de la HTA essencial de l'adult en Atenció Primària.
Idees Clau
1.- La hipertensió arterial és un dels principals factors de risc cardiovascular. Actualment no existeix cap dubte respecte a l'eficàcia de la utilització de mesures no farmacològiques per al seu tractament, ja sigui com a únic procediment terapèutic o com a complement del tractament farmacològic.
2.- Nombrosos estudis, tant primaris com de revisió, i les GPC així ho recomanen.
3.- La infermeria té un paper fonamental en aquest tipus d'intervencions.
4.- Identificar la millor evidència disponible sobre les intervencions no farmacològiques que són més efectives en HTA fan accesible realitzar recomanacions per millorar la Cartera de Serveis d'Atenció Primària.
5.- S´ha fet una revisió sistemàtica de la literatura. L´elaboració de taules i classificació del nivell d'evidència dels estudis és segons la classificació del Centre for Evidence-Based Medicine, Oxford (CEBM). Elaboració de recomanacions per a la pràctica clínica segons l'Institut Joanna Briggs.
6.- Les principals evidències es refereixen a intervencions en la dieta, exercici físic; obesitat; alcohol; relaxació; acupuntura; la mesura de la Pressió Arterial (AMPA) i adherència al tractament.
7.- Les intervencions sobre estils de vida pel que fa a la dieta i l'exercici són eficaços per al control de la HTA i de fàcil aplicabilitat en l'atenció d'infermeria de A.P. i per tant són indispensable en la seva incorporació al pla terapèutic.
8.- El resultat principal d'aquest treball indica que les intervencions sobre estils de vida pel que fa a la dieta i l'exercici són eficaços per al control de la HTA.
9.- Hi ha intervencions que han demostrat la seva eficàcia a l'hora de reduïr la HTA, i que per tant hem de recomanar. Les infermeres, en la seva activitat assistencial amb pacients hipertensos, deuen incloure com a intervencions d'efectivitat provada la:
- Recomanació de reduir el consum de Na,
- Recomanació del consum de dieta DASH,
- Reduccions de pes i circumferència de cintura
- Realització d'exercici aeròbic
- Disminució del consum d'alcohol i
- l´abandonament de l'hàbit tabáquic.
10.- Altres intervencions, com són la millora de l'adherència al tractament, les intervencions educatives i l'AMPA aconsegueixen una millora en el compliment terapèutic el que redunda, al seu torn, en un millor control de la TA i han de formar part del tractament de l'hipertens.
11.- Intervencions com el consum de proteïnes de soia, l'augment de proteïnes en la dieta, les teràpies de relaxació, la musicoterapia o l'acupuntura, encara que presenten bons resultats, considerem que, o precisen de nous estudis per poder ser recomanades, o no són aplicables, ara com ara, en el nostre mitjà.
12.- La resta d'intervencions analitzades no mostren, de moment, evidència a favor en el tractament de la HTA.
13.- Esment a part mereix el consum de tabac, doncs encara que els estudis analitzats indiquen que no influeix a l'hora de reduir la PA, hem d'assessorar sempre als hipertensos al fet que deixin de fumar pel risc d'ECV que comporta.
14.- Quant a la perspectiva de gènere es refereix, totes les intervencions recomanades seran independentment del sexe de l'hipertens; únicament caldrà tenir en compte aquest aspecte a l'hora de limitar el consum d'alcohol, que serà de 14 UBE/setmana en homes i 9 en dones.
15.- Per al manteniment d'un pes saludable, la circumferència de cintura serà menor de 102 cm en homes i menor de 88 cm. en dones.
16.- Seguint les recomanacions, aquestes mesures serien l'única teràpia en pacients amb HTA grau I, sense lesions en els òrgans diana ni malaltia cardiovascular, ni factor de RCV associat, durant almenys 12 mesos o durant 6 mesos si existeix algun factor de RCV.
17.- En la resta de pacients, aquestes mesures serien complementàries al tractament farmacològic.
18.- Aquestes MEV es duran a terme mitjançant intervencions educatives ja sigui de manera individual, en grup o mitjançant fullets/publicacions.
19.- A més, es prestarà especial atenció a les intervencions que facilitin una major adherència terapèutica.
20.- Sempre que sigui possible es facilitaran els instruments per poder realitzar l'AMPA per part del pacient hipertens.
21.- Es pot informar al pacient d'altres intervencions com a teràpies de relaxació, musicoteràpia o acupuntura, que malgrat no ser aplicables en el nostre mitjà, poden ajudar al control de la HTA.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada