Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

divendres, 16 de setembre del 2011

Que hem de saber de la parotiditis?




       Parotiditis Aguda













Idees Clau


1.- Aquesta malaltia és de declaració individualitzada i urgent.

2.- L’estratègia a seguir davant la sospita d’un cas de parotiditis ha de ser: 


3.- Notificació urgent a la Unitat de Vigilància 

- Coordinació amb aquesta Unitat de les proves de laboratori per a la confirmació del cas. Aquesta confirmació es farà per detecció de virus en una mostra de saliva (recollida preferentment en els 3 primers dies i abans que n’hagin transcorregut set).

En el cas que la detecció de virus en saliva fos negativa o que hagin passat més de 7 dies de l’inici de la clínica quan es visiti el cas, s’ha d’intentar recollir sèrum per a la detecció d’IgM antiparotiditis.
- A l’àmbit familiar cal recomanar la vacunació amb triple vírica de les persones susceptibles.

- Les persones amb parotiditis (confirmat o per sospita) han de restar a casa, se les ha d’excloure de l’escola i d’altres activitats col·lectives fins passats 9 dies de l’inici de la tumefacció parotídia o de la tumefacció d’altres glàndules salivals.

- A excepció que hi hagi alguna complicació, no s’ha de derivar el pacient a un centre hospitalari, especialment durant el període de transmissibilitat de la malaltia. En el cas que fos necessari, caldria informar de la sospita de parotiditis al centre hospitalari receptor perquè pugui prendre les mesures d’aïllament per gotes necessàries per evitar la transmissió de la malaltia, si la malaltia en la persona afectada està en període de transmissió.




NORMES PER A LA RECOLLIDA DE MOSTRES
 

Normes per a la recollida de mostres de saliva o sang al laboratori, prèvia notificació URGENT a la Unitat de Vigilància Epidemiològica Regió Sanitària Barcelona – Zona Sud (UVE-RSBS).

1. Recollir una mostra de saliva (1ml), preferentment dins dels 3 primers dies dels símptomes i abans que n’hagin transcorregut 7, en tubs tipus Falcon o pots de plàstic estèril per a recollida d’orina de 50 ml.

En cas de nadons o persones amb dificultat per expulsar saliva, es pot recollir-la amb hisops de raió, cotó o dacró estèrils sense medi de transport (escovillons tipus BD Culture Swab - sterile ref 220115 o Eurotubo Deltalab 300263)

En cap cas es poden emprar hisops amb alginat càlcic.

2. Extreure 2-5 ml. de sang venosa (representaran 0,5 ml de sèrum), a partir del 7è dia després de l'aparició dels símptomes, preferentment amb tubs estèrils de Vacutainer® amb separador. Cas que no es disposi d'aquest tipus de tubs, els tubs emprats sempre hauran d'ésser estèrils i no contenir cap substància.

Guardar en nevera fins al seu transport. No congelar.



Els altres objectius i les activitats a realitzar estan descrites a la Guia per a l’eliminació de la parotiditis a Catalunya . 

Document : http://www.gencat.cat/salut/depsalut/html/ca/dir1947/doc11293.html






També et pot interessar:

1 comentari:

Pèsol ha dit...

Sembla que tornen vells coneguts, galteres, xarrampió,...
A l'exploració de la paròtida quan la glàndula està inflamada jo destacaria el signe d'esborrament de l'angle mandibular (ve a la guia de la gencat). Aquest signe exploratori ho trobo molt útil