Contestació a una pregunta molt freqüent a la pràctica clínica a l'hora de dur a terme una cardioversió elèctrica programada.
Objectiu de l´estudi
Estudiar si la cardioversió elèctrica en pacients amb fibril·lació auricular pot causar lesions cerebrals isquèmiques agudes clínicament silents.
Idees Clau
1.- Es posa de manifest que, sent estrictes amb l'anticoagulació oral abans de realitzar una cardioversió elèctrica programada, podem evitar fenòmens tromboembòlics, fins i tot els clínicament silents.
2.-No es van detectar lesions isquèmiques agudes mitjançant seqüències de difusió en RM cerebral en una sèrie de 62 pacients anticoagulats amb FA persistent després de la cardioversió elèctrica.
3.- La correcta anticoagulació durant almenys 4 setmanes mantenint una INR entre 2 i 3 permet realitzar la cardioversió elèctrica amb seguretat.
4.- Observem que un alt percentatge de pacients en fibril·lació auricular tenen malaltia de petit vas, encara que no hagi tingut repercussió clínica.
Resum
La fibril·lació auricular (FA) és una causa freqüent de tromboembòlia i es va observar que els pacients amb aquesta arítmia tenen major risc de demència que pot estar causada per embòlies cerebrals silents. L'objectiu d'aquest estudi va ser avaluar, mitjançant seqüències de difusió en ressonància magnetica (RM) cerebral, noves lesions isquèmiques silents després de la cardioversión elèctric (CE).
Es van incloure 62 pacients amb FA. Es va realitzar una CE programada. 4 setmanes abans del procediment es va indicar anticoagulació oral per mantenir el INR entre 2 i 3. A més es va realitzar un exàmen neurològic i una RM cerebral 1 hora abans i 24 hores després del procediment per aclarir els resultats.
Es va observar que el 56,4% dels pacients tenia lesions isquèmiques de petit vas en la RM prèvia a la CE i no es van evidenciar noves lesions després del procediment.
També et pot interessar:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada