Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dimecres, 28 de maig del 2014

Medicaments amb relació benefici-risc desfavorable


Idees Clau

1.- Un any més, la coneguda revista Prescrire ha publicat una interessant revisió sobre els medicaments utilitzats a França que, per tenir una relació benefici-risc desfavorable o per existir alternatives més segures, haurien d'evitar-se. 
2.- L'objectiu d'aquesta revisió és advertir als professionals sobre els riscos associats a aquests medicaments i promoure la seva substitució per alternatives més segures.

3.- Els autors han arribat a aquesta selecció de medicaments a evitar després d'analitzar l'evidència disponible i avaluar la prescripció realitzada a França entre 2010 i 2013. 

4.- Medicaments eficaços però que presenten riscos desproporcionats en relació als beneficis que aporten

medicaments antics i l'ús dels quals està obsolet perquè es disposa d'alternatives amb una relació benefici-risc més favorable.

5.- Nous medicaments amb una relació beneficio-risc menys favorable que medicaments més antics.

6.- Medicaments l'eficàcia dels quals solament ha estat provada enfront de placebo i presenten risc d'efectes adversos greus.

7.- La llista de medicaments a evitar 2014 inclou 68 medicaments, alguns dels quals ja van ser inclosos en revisions d'anys anteriors realitzades per aquesta mateixa revista. cal destacar, que del llistat publicat en 2013 han estat o estan sent retirats del mercat francès un total de nou medicaments. 


8.- Alguns d'aquests medicaments presenten un elevat consum com els inhibidors Cox-2, els fàrmacs contra la demència i alguns antidepressius. Es desconeix si la seva utilització podria estar justificada o si, per contra, molts pacients estan sent sotmesos a riscos innecessaris. Hauríem de qüestionar-nos si realment ho estem fent ben i si els nostres pacients estan rebent la millor opció terapèutica per a la seva malaltia. 

9.- No hem d'ovidar, que la nostra responsabilitat professional implica realitzar una adequada selecció de medicaments sobre la base de criteris d'eficàcia, però també de seguretat. A continuació es presenta una relació dels medicaments a evitar que per la seva elevada utilització podrien tenir una major repercussió clínica en el nostre àmbit.


Tabla1
Tabla2
Tabla3

Tabla4
Tabla5