Suspendre l’àcid acetilsalicílic (AAS) abans de cirurgia de revascularització coronària no ha mostrat cap efecte en els pacients d’alt risc, segons els resultats d’un assaig clínic (N Engl J Med 2016;374:728-37).
La majoria de pacients amb cardiopatia isquèmica reben AAS per a la prevenció primària o secundària de l’infart de miocardi, l’ictus i de la mortalitat. Atesa la manca de dades, hi ha controvèrsia sobre si cal suspendre l’AAS abans d’una revascularització coronària. Per tal d’avaluar aquesta qüestió, es van aleatoritzar 2.100 pacients programats per a una cirurgia de revascularització coronària i que tenien risc de complicacions a causa de l’edat o la comorbiditat a rebre AAS (100 mg) en el preoperatori o bé placebo.
La incidència de la variable principal (una combinada de mort i complicacions trombòtiques durant els 30 dies de la cirurgia) no va diferir de manera significativa entre el grup tractat amb AAS i el de placebo (19% i 20%, respectivament). Tampoc no es van observar diferències significatives entre els dos grups en l’hemorràgia o l’infart de miocardi postoperatori.
Els autors conclouen que suspendre l’AAS abans d’una cirurgia de revascularització coronària no aporta un efecte beneficiós ni perjudicial en aquest estudi, i continuar la medicació podria ser l’opció més prudent.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada