El traumatisme nasal és una patologia molt freqüent en els serveis d’urgències, habitualment banal i que no requereix especials atencions urgents. Possiblement per aquesta raó, en moltes ocasions no tenim en compte buscar i descartar una de les poques urgències quirúrgiques associades al trauma facial, l’hematoma de l’envà nasal.
- cat Hematoma de l’envà nasal
- cas hematoma del tabique nasal
- eng nasal septal hematoma
Definició
Presència i acúmul de sang entre el cartílag de l’envà nasal i el seu mucopericondri
Epidemiologia
L’hematoma de l’envà nasal és una complicació poc freqüent del traumatisme nasal, al voltant del 15% de pacients amb fractures nasals, però potencialment greu per les seves complicacions permanents, les quals són evitables amb un correcte maneig. Pot presentar-se en persones de qualsevol edat.
Causes i factors de risc
L’etiologia més comuna és el traumatisme nasal, tot i que la causa desconeguda podria ser molt freqüent. Altres causes o factors de risc són els trastorns de la coagulació, esternuts violents i fàrmacs, com l’aspirina i els anticoagulants. En cas de lactants i nens petits, també cal sospitar l’abús infantil.
Presentació clínica
Habitualment és bilateral, tot i que en algunes ocasions es pot presentar unilateralment.
Gairebé tots els pacient manifesten obstrucció nasal (95 %). Altres manifestacions són dolor (50 %), deformitat nasal, epistaxis, rinorrea (25 %), febre (25 %) i la hipoòsmia. Tot i això, és possible tenir un hematoma de l’envà nasal sense o amb pocs signes externs de traumatismes, sobretot en nens.
Diagnòstic
La inspecció de l’envà nasal amb un espècul nasal o otoscopi (rinoscòpia anterior) mostra una tumefacció fluctuant blavosa / vermellosa a la part anterior del septe. Pot ser necessària la succió dels coàguls de sang per una millor visualització, i la palpació amb el dit buscant la fluctuació o la tumefacció de l’envà.
Maneig
Derivar a ORL urgent. Drenatge el més aviat possible, millor dins les primeres hores.
Procediment:
- Anestèsia tòpica i local:
- Netejar i aspirar les restes de sang.
- Aplicar lidocaïna tòpica durant 10 minuts o lidocaïna sense adrenalina injectable
- Incisió i drenatge
- Incisió longitudinal amb bisturí a l’hematoma, a la zona de major fluctuació i sense tocar el cartílag.
- Aplicar pressió o succió per evacuar l’hematoma.
- Escissió de petita secció de mucopericondri per evitar el tancament precoç de la incisió.
- Inserir una gasa o drenatge a través de la incisió del pericondri.
- Enviar mostres per tinció de Gram i cultius aeròbics i anaeròbics
- Taponament nasal bilateral durant 2-3 dies
- Iniciar antibiòtics profilàctics: amoxicil·lina / àcid clavulànic. Si es sospita d’un abscés, es recomana clindamicina com a tractament inicial fins que els resultats del cultiu estiguin disponibles.
- Seguiment amb ORL en 72 hores. En nens amb traumatisme nasal sense evidències d’hematoma septal cal una reavaluació mèdica en 48-72h després del traumatisme i vigilància pels pares durant la primera setmana per detectar signes d’un hematoma diferit (obstrucció nasal).
Complicacions
El retard en el seu diagnòstic i tractament impedeix la nutrició correcte del cartílag nasal, que condueix a la necrosi del septe. Aquesta necrosi provoca una deformitat del nas en cadira de muntar.
Altres complicacions del retard en el diagnòstic i tractament són la infecció de l’hematoma, amb el conseqüent abscés septal, que és la complicació més freqüent de l’hematoma septal. Les possibles conseqüències d’aquesta infecció són: meningitis, abscessos intracranials, cel·lulitis orbital i trombosi del si cavernós.
Esculls (“pitfalls”)
- Sospitar abús infantil en cas de lactants i nens petits amb hematoma de l’envà nasal
- Hematoma diferit de l’envà nasal en nens. Explicar signes alarma (obstrucció nasal) al pares
Bibliografia
- Sumitha R, Anandan A, Govarthanaraj A. Innovative management of nasal septal hematoma in an infant. J Pharm Bioallied Sci [Internet]. 2015;7(5):80. Available from:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/4439718
- Nwosu J, Nnadede P. Nasalseptal hematoma/abscess: management and outcome in a tertiary hospital of a developing country. Patient Prefer Adherence [Internet]. 2015 Jul;1017. Available from: http://www.dovepress.com/nasalseptal-hematomaabscess-management-and-outcome-in-a-tertiary-hospi-peer-reviewed-article-PPA
- Sayin I, Yazici ZM, Bozkurt E, Kayhan FT. Nasal septal hematoma and abscess in children. J Craniofac Surg [Internet]. 2011 Nov;22(6):e17–9. Available from:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22134309
- Kass JI, Ferguson BJ. Treatment of Hematoma of the Nasal Septum. N Engl J Med [Internet]. 2015 May 28;372(22):e28. Available from: https://youtu.be/J5xzYyxgQ0g
- Nasal Septal Hematoma Drainage: http://emedicine.medscape.com/article/149280-overview#showall
- Saddle Nose Rhinoplasty: http://emedicine.medscape.com/article/840910-overview#showall
Xavier Basurto – www.girtual.com –
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada