Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

divendres, 30 d’octubre del 2009

Grip A. Situació a 21-27 d´octubre




Comunicat del Departament de Salut

Segons la informació recollida pel sistema PIDIRAC (Pla d’Informació de les Infeccions Respiratòries Agudes a Catalunya), l’activitat gripal a Catalunya pel nou virus de la grip A(H1N1) ha presentat un important increment respecte a la setmana anterior, havent assolit uns valors que superen el llindar epidèmic.


La taxa d’incidència és de 168 casos per cada 100.000 habitants.


Aquesta taxa més més elevada en el grup d’edat de 5 a 14 anys que en la resta de grups i es correspon amb el fet que en aquesta fase inicial els quadres gripals es presenten sobretot en població infantil.


L’evolució durant les properes setmanes ens permetrà avaluar la situació de l’ona epidèmica.

Encara que el virus gripal ha començat a circular amb més intensitat a Catalunya, s’observa també una circulació d’altres virus respiratoris. Del total de mostres respiratòries que han resultat positives al laboratori, aproximadament la meitat correspon al nou virus de la grip A i l’altra meitat a d’altres virus respiratoris.


Pel que fa a la vigilància de casos produïts pel nou virus de la grip A (H1N1), la majoria han presentat un quadre gripal lleu, amb una recuperació en pocs dies.


Des de l’aparició del virus de la grip A(H1N1), a Catalunya s’han produït un total de 54 casos greus, 39 dels quals ja han estat donats d’alta hospitalària.


En aquests moments es troben ingressats a la UCI 3 casos greus.


Fins al moment a Catalunya s’han produït 7 defuncions.


La darrera mort correspon a una dona de 70 anys que tenia patologies prèvies.


L’activitat assistencial comença a presentar un lleuger increment en relació a les setmanes anteriors, que caldrà confirmar al llarg de les properes setmanes.


L’increment s’observa especialment a les urgències per grip ateses als hospitals infantils, que han estat 4.628 durant la setmana del 21 al 27 d’octubre, el que suposa un increment del 12% en relació a la setmana anterior.


Al llarg d’aquesta setmana, s’han atès 65.862 urgències als hospitals catalans de la xarxa pública, el que suposa un increment del 4,3% respecte a la setmana anterior.


El nombre de trucades ateses al 061 i de domicilis atesos per aquest servei presenta un increment al voltant del 8% en relació a la setmana anterior.


Als centres d’urgències d’atenció primària també s’observa un increment del nombre d’urgències ateses (d’un 13%) i de domicilis (3,5%).


Aquest increment d’activitat encara no es reflecteix en l’activitat habitual dels equips d’atenció primària, que ha estat similar a la de la setmana anterior, encara que s’observa un increment del nombre de visites por sospita de grip, especialment pel que fa als nens, que durant el mes d’octubre han estat el doble de les realitzades el mes de setembre.
.
.