Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dijous, 10 de desembre del 2009

Eficàcia del Tamifu?



Una revisió qüestiona l'eficàcia de Tamiflu per reduir complicacions


Una revisió d'estudis publicada a l'últim número de la revista 'British Medical Journal' assegura que No hi ha evidències clares de l'eficàcia del medicament davant les complicacions associades al trastorn, com la pneumònia.

Tamiflu, principi actiu l'oseltamivir, és un dels fàrmacs més comprats pels Governs de tot el món per fer front a la pandèmia global de H1N1.

El treball ha sigut liderat per Chris Del Mar, professor de la Bond University d'Austràlia, i pretenia ser una actualització d'una revisió publicada el 2006 per la revista 'The Cochrane Library'.

També, els investigadors es van trobar amb importants esculls a l'hora de verificar de forma independent els resultats d'algunes investigacions prèvies.

En concret, els autors d'aquest treball van comprovar que gran part de les dades que fins ara sostenien les evidències científiques sobre el fàrmac provenien de treballs finançats directament per la companyia fabricant del producte que no havien estat publicats en revistes mèdiques.

A causa d'això, els investigadors remarquen que les evidències prèvies sobre els efectes de Tamiflu podrien ser distorsionades.

Segons les seves dades, el medicament sí té un efecte modest a l'hora de reduir els símptomes de la malaltia, però, al contrari, no es pot demostrar la seva capacitat parar frenar trastorns associats a la infecció, com la pneumònia.

"Creiem que no s'hauria d'usar en el control rutinari de la grip estacional", comenten en les seves conclusions els investigadors, qui subratllen que els seus resultats potser no siguin aplicables a la pandèmia del virus A H1N1.

En el seu treball, els investigadors també van trobar una manca d'anàlisi sobre els efectes adversos relacionats amb el fàrmac, pel que reclamen a les autoritats "estudis que monitoritzin la seva seguretat".

"Aquesta investigació no només posa en dubte l'eficàcia i seguretat de l'oseltamivir, sinó el sistema pel qual els fàrmacs s'avaluen, regulen i promocionen", subratlla en un editorial una de les editores cap del 'British Medical Journal', Fiona Godlee, que fa especial recalcament en el fet que "governs de tot el món s'han gastat bilions de lliures en un fàrmac que ara la comunitat científica és incapaç de jutjar".

Entre altres esbrinaments, els responsables de la publicació van sol·licitar una anàlisi secundària a un equip professors de la Universitat de Birmingham, que van avaluar un conjunt d'estudis observacionals proporcionats, aquesta vegada sí, per Roche.

Els resultats d'aquest treball també van posar de manifest dubtes sobre les dades del fàrmac disponibles.

Encara que els autors afirmen que és possible que Tamiflu sí que redueixi el risc de pneumònia, comenten que aquest benefici podria ser escàs i que hi hauria efectes secundaris a tenir en compte abans d'iniciar el tractament.

Per a José Ramón Yuste, especialista en malalties infeccioses de la Clínica Universitària de Navarra, "és necessari prudència abans de treure una conclusió definitiva sobre el fàrmac i es necessiten assaigs independents".

De qualsevol manera, aquest expert recorda que "a Espanya aquest fàrmac no s'utilitza de manera rutinària i menys en casos de grip estacional".


Font
original
.
.