Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dilluns, 3 d’octubre del 2011

Actualització en el tractament del dolor neuropàtic



Tractament d´un problema freqüent a la consulta diària i amb una pobre respuesta terapèutica.

 



Idees Clau

1.- El dolor neuropàtic apareix per la lesió, malaltia o secció completa del sistema nerviós perifèric o central, en l'absència d'un estímul nociu perifèric.

2.- El dolor neuropàtic és un dels problemes importants en el camp del dolor crònic no neoplásic i també del dolor de càncer.

3.- El seu reconeixement com un factor important en el dolor de càncer ha estat tardà i el diagnòstic és complicat freqüentment pel fet que aquest dolor de càncer pot començar com un problema sobretot nociceptiu i després progressivament pot convertir-se en alguns casos en una barreja de dolor nociceptiu i neuropàtic.


Característiques del dolor neuropátic

•Dolor en absència de lesió tisular contínua

•La iniciació demorada després de la cirurgia o trauma

•Disestesies, descrites com a coïssor o elèctriques

•Freqüentment paroxismes, disparant o apunyalant

•Dolor en superfície de pèrdua sensitiva

•Alodinia, sumació i after-reacció són comunes


Manifestacions clíniques


Neuropatíes perifèriques difuses:

Neuropatía diabètica: És la causa més freqüent de neuropatía. Una alta proporció de pacients de diabètics durant alguns anys sofrirà lleugera o moderada neuropatía difusa sensorial.

S'acompanya freqüentment de parestèsies doloroses i cremats i un lancinant dolor. La presència de dolor indicarà l'afectació de fibres de petit calibre.

•Neuropatías associades al VIH: La forma més comuna de dolor que presenten és una neuropatía sensitiva distal i simètrica.

•Neuropatías per abús d'alcohol: L'alcohol només no causa una neuropatía perifèrica. La causa més probable es creu que és la deficiència nutricional. És l'eliminació del consum d'alcohol, la bona nutrició i els suplements de vitamines els que poden conduir a una millora de la neuropatía.

Neuropatía tòxica: El dolor és freqüent en neuropatíes induïdes per tal·li i arsènic. Altres substàncies com el plom i mercuri usualment causen neuropatíes no doloroses.

Neuropatías focals:

Síndrome del túnel carpià: La simptomatologia és una parestèsia dolorosa que afecta als tres primers dits. En progressar la compressió del mitjà, el dolor augmenta i s'estén a tots els dits i l'avantbraç.

Meralgia parestésica: La causa és l'atrapament del n. fémorocutáneo lateral en el múscul psoas, en la pelvis i més comunament en el punt d'unió del lligament inguinal a l'espina ilíaca anterosuperior

Neuràlgia postherpética

Altres:

Finalment podem col·locar en un gran grup les següents entitats patològiques com a causants també de dolor neuropático: CRPS I, CRPS II, dolor de membre fantasma, neuràlgies, dolor post-toracotomía, dolor post-AVC, síndrome talámico, aracnoiditis, dolor facial atípic, avulsió plexe braquial.


Diagnòstic

La història clínica detallada i l'exploració física són les claus per a un correcte diagnòstic.

A més, el diagnòstic pot complementar-se amb proves com a velocitats de conducció de nervi, electromielogramas i diversos estudis d'imatges, incloent TC, mielograma i RNM.

Una prova diagnòstica addicional per determinar la involucració possible d'hiperactivitat simpàtica és el test de fentolamina EV.


Esquema resum a la pràctica diària






Recull d´articles d´interès sobre el dolor




També et pot interessar: