Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dimarts, 3 d’abril del 2012

Amiant, un perill també per al cor!

L'estudi ha estat publicats en la revista 'Occupational and Environmental Medicine', i mostra que els treballadors exposats a l'asbest van ser significativament més propensos a morir per una malaltia cardiovascular que la població en general, fins i tot tenint en compte el tabaquisme.






Idees Clau

1.- L´estudi mostra que l´asbest  podria ser també responsable d'un major nombre d'infarts i d'ictus entre els treballadors en contacte amb la pols de l'amiant.

2.- L'asbest o amiant està constituït per un grup de minerals fibrosos distribuïts per tot el món. A causa de les seves propietats aïllants, mecàniques, químiques i de resistència a la calor i les flames van ser utilitzades àmpliament en la construcció i altres indústries, com les de l'automòbil o la naval, entre els anys 50 i 70.

3.- En 1978, l'asbest va ser declarada substància cancerígena pel que a partir d'aquesta data es va ser restringint la seva producció, passant de cinc milions de tones en 1975 a tres milions en 1998. No obstant això, al nostre país l'ús de materials amb algun tipus d'amiant va estar permès fins a 2002.

4.- La principal via d'entrada de l'amiant en l'organisme és la respiratòria. Nombrosos estudis han demostrat que, a llarg termini, aquesta exposició a l'asbest està relacionada amb una major incidència de malalties pulmonars, com mesotelioma o càncer.



Resum

Van analitzar les dades d'uns 100.000 treballadors que havien format part de l'Enquesta a Treballadors d'Asbest, engegada en 1971 amb l'objectiu de vigilar a llarg termini la salut de persones que havien estat en contacte amb materials que contenien aquesta substància, i que compta amb un seguiment mitjà de 19 anys.

En el període de temps analitzat, es van produir 15.557 morts, de les quals 1.053 van ser degudes a una malaltia cerebrovascular (o ictus) i 4.185 a un episodi isquèmic cardíac (o infart). Després d'analitzar els hàbits de les persones mortes, els investigadors van comprovar que la meitat dels homes (58%) i les dones (52%), en el moment del seu primer examen mèdic, eren fumadors, proporció que va disminuir lleugerament en la seva última avaluació mèdica (55% i 49%). De fet, l'anàlisi va mostrar que l'increment del risc de malaltia cardíaca isquèmica amb l'edat i amb el temps d'exposició a l'asbest va ser major entre els quals mai havien fumat que entre els addictes al tabac. 

En concret, els homes, que en la seva gran majoria havien treballat en l'eliminació industrial de l'asbest, van tenir un 63% més de propensió a morir per un ictus i un 39% més per una malaltia cardíaca. En el cas de les dones, que s'havien dedicat a la indústria manufacturera, la probabilitat de morir per un accident cerebrovascular va ser del doble i per un infart de miocardi, del 89%.



Segons els autors de l'estudi, la causa d'aquest major risc cardiovascular podria trobar-se en l'impacte de les fibres d'asbest en les artèries. Aquesta substància podria tenir un fort efecte inflamatori i promoure l'aterosclerosi, tal com s'ha comprovat en investigacions amb animals.
 
 
 





També et pot interessar: