L'hipertiroidisme subclínic es defineix per valors sèrics de tirotrofina (TSH) disminuïts i concentracions normals de tiroxina (T4) i triyodotiroxina (T3). S'ha comentat una possible associació entre l'hipertiroidisme subclínic i el risc de desenvolupar malaltia coronària i la incidència de fibril·lació auricular (FA), encara que no es disposa d'evidència que avali aquesta hipòtesi.
L'objectiu d'aquest estudi va ser analitzar l'associació entre l'hipertiroidisme subclínic i la mortalitat per malaltia coronària, esdeveniments coronaris i la incidència de FA mitjançant l'anàlisi d'estudis prospectius de cohort.
Es va realitzar una recerca bibliogràfica en MEDLINE i EMBASE i es van incloure estudis amb dades sobre la funció tiroïdal, amb resultats que incloïen la malaltia coronària i la mortalitat. Es van excloure els estudis que incloïen participants que rebien levotiroxina o que consumien fàrmacs que alteraven la funció tiroïdal.
Idees Clau
1.- L'hipertiroïdisme subclínic es va definir amb valors de TSH menors de 0,45 mlU/L i valors de T3 i T4 lliure normals. Es van avaluar la mortalitat global, la mortalitat de causa cardiovascular, els esdeveniments cardiovasculars i la incidència de FA.
2.- Es van considerar les variables demogràfiques dels individus i els antecedents de malaltia cardiovascular.
3.- Es van avaluar en total deu estudis prospectius que van incloure 52.674 participants. El 4,2% tenia hipertiroïdisme subclínic. Es va evidenciar malaltia cardiovascular en 22.437 participants, dels quals el 3,2 % tenia hipertiroidisme subclínic.
4.- En 8.711 pacients es va observar FA i dels quals el 9,3% tenia hipertiroïdisme subclínic.
5.- Durant l'estudi es van produir 8.527 morts i 3.653 esdeveniments cardiovasculars. L´hipertiroïdisme subclínic es va associar amb l'increment de la mortalitat global, la mortalitat de causa cardiovascular, d'esdeveniments cardiovasculars i de FA. Aquesta associació va ser independent del sexe, l'edat i dels antecedents cardiovasculars.
6.- Es conclou que l'hipertiroïdisme subclínic s'associaria a l'increment del risc de mortalitat, d'esdeveniments cardiovasculars i d'incidència de FA.
Font:Subclinical Hyperthyroidism and the Risk of Coronary Heart Disease and Mortality
Arch Intern Med. 2012;172(10):799-809.
També et pot interessar:
2 comentaris:
Excelente resumen Miguel... Dadas las conclusiones de los autores, podría hacerse alguna recomendación de tatamiento en esta circunstancia clínica tan frecuente en nuestro medio?
Hola Xavier,
Efectivamente. La incertidumbre del dia a dia nos obliga a realizar preguntas clínicas con gran frecuencia y conforme van apareciendo estudios se consolida en un aspecto o en otro.
Ya hace tiempo publiqué una entrada sobre una pregunta clinica de Preevid que se dirijia en este sentido.
http://metgedefamilia.blogspot.com.es/2011/08/actualitzacio-sobre-lhipertiroidisme.html
Saludos
Publica un comentari a l'entrada