Breu descripció


Vols informació?

El Metacercador d´Informació Sanitària


El Metabuscador

Loading

dimarts, 30 d’octubre del 2018

VACUNACIÓ EN LA DONA EMBARASSADA. RECOMANACIONS DE VACUNACIÓ ABANS,DURANT I DESPRÉS DE L’EMBARÀS

La vacunació de la dona embarassada té l’objectiu d’evitar els riscos que es puguin produir per infeccions prevenibles amb vacunes sobre la mare, el fetus en desenvolupament i el nadó. És molt important no acotar la vacunació al període de l’embaràs, ja que és fonamental assegurar la immunització de la gestant contra malalties com la rubèola, la varicel·la o el xarampió, contra les que no es pot vacunar durant l’embaràs. Històricament, l’ús de vacunació en l’embaràs ha estat restringit sota una premissa de prudència respecte a possibles efectes indesitjables, així com una possible mala resposta a les vacunes. Per garantir la seguretat davant aquesta hipotètica possibilitat, les vacunes atenuades (triple vírica, antivaricel·losa, vacuna BCG, antitifoidal oral, contra la febre groga i de la grip intranasal) estan contraindicades durant la gestació i es recomana que s’eviti l’embaràs durant el mes posterior a la seva administració. Les vacunes inactivades es consideren segures durant la gestació. 

En cada embaràs es recomana de manera sistemàtica la vacunació contra la tos ferina entre les setmanes 27 i 36 de la gestació i contra la grip, si l’embaràs coincideix amb la campanya de vacunació antigripal. També és necessari vacunar contra el tètanus si l’embarassada no està vacunada. En cas de presentar factors de risc, també es pot realitzar vacunació selectiva amb les vacunes inactivades que estiguin indicades. La vacunació de l’embarassada constitueix una part molt important de l’atenció prenatal.


Punts clau
 La vacunació és una part important de l’atenció prenatal que té com a objectiu assegurar el naixement de nadons sans amb el mínim de risc per a les mares. Cal realitzar una avaluació de la situació immune i antecedents de vacunació de la dona que desitja quedar-se embarassada. És especialment important que les dones susceptibles en edat fèrtil assegurin la immunitat contra el xarampió, la rubèola i la varicel·la, ja que aquestes vacunes estan contraindicades durant l’embaràs i la infecció en dones embarassades sense immunitat pot afectar negativament el resultat de l’embaràs.
 
L’embaràs ofereix una oportunitat per avaluar l’estat vacunal de la mare.
 
Només es recomanen dues vacunes durant l’embaràs: la vacuna contra la grip i la vacuna contra la tos ferina (dTpa) entre les setmanes 27 i 36 de gestació

Altres vacunes es poden administrar en circumstàncies especials, però no es recomanen rutinàriament.

Les vacunes atenuades estan contraindicades durant l’embaràs, tot i que no hi ha proves d’efectes adversos en cas de l’administració inadvertida.

Recomanar la vacunació a les dones embarassades és important. L’evidència demostra que és més probable que es vacunin si els professionals sanitaris que l’atenen li ho aconsellen.

És important que els professionals sanitaris informin sobre els benefcis i la seguretat de la vacunació durant l’embaràs.

Destacar els benefcis per al nadó és important per ajudar les dones a decidir.

                   DOCUMENT COMPLERT